Ombyggnation av din lägenhet

Styrelsens godkännande

Något som förändras från 1 januari 2023, när tydligare regler införs om vad som gäller vid renovering av bostadsrätter. Fler åtgärder kräver nu uttryckligen tillstånd från styrelsen i bostadsrättsföreningen. Utöver ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, vatten, värme eller gas, kommer nu även ingrepp i ventilations- och rökkanaler samt eldstad samt åtgärder som påverkar brandskyddet utgöra en väsentlig förändring av en lägenhet.

Det åligger lägenhetsinnehavare att presentera ett underlag med tekniska lösningar eller VVS-projektering som uppfyller föreningens krav samt aktuella branchregler inför beslut av godkännande. Detta för att kunna göra en bedömning om tillstånd ska lämnas eller inte. Utan ett sådant underlag kan ansökan utan vidare avslås eftersom bedömningen inte är möjlig.
Ritningsunderlag avseende byggnation finns att erhålla Stockholmsstad Bygg- och plantjänst, under beteckning ”Träpatronen 2”, VVS-ritningar kan erhållas via Nabos portal eller genom att kontakta Styrelsen.

Underlag ska innehålla ritning på slutgiltigt resultat, entreprenörs behörighet för berörda installationer (intyg Säkervatten, BKR samt elbehörighet).

Vid eventuella omdragningar kring föreningens rör (t.ex. för värmesystem radiatorer) ska dessa beställas av föreningen och bekostas av bostadsrättsinnehavare.
Bostadsrättsinnehavare ska bekosta samtliga merkostnader och eventuella nödvändiga besiktningar.

Regler avseende förändring i bostadsrätt

I normalfallet är det fritt att bygga om inne i lägenheten, ytterligare info finns i stadgarna om vad som gäller. De förändringar som kräver tillstånd är följande:
– Ingrepp i en bärande konstruktion
– Installation eller ändring för ledningar för avlopp, värme, vatten eller gas.
– Installation eller ändring för anordning för ventilation.
– Installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet.
– Någon annan väsentlig förändring av lägenheten.

Renovering ska ej påbörjas innan dokumenterat godkännande / tillstånd har erhållits av styrelsen.

Stockholmsstads godkännande eller kännedom

Om ni planerar att bygga om finns bra information här hos Stadsbyggnadskontoret. Här finns även en förteckning över var som kräver bygglov respektive bygganmälan från Stockholm stad. I det fall bygglov krävs kan ombyggnation inte påbörjas förrän tillstånd beviljas. Vill man flytta väggar så är det bäst att kolla med stadsbyggnadskontoret om vad som gäller. I t.ex. bärande konstruktioner krävs bygglov och behöver meddelas styrelsen.

Renovering i linje med föreningens stadgar

Bostadsrättshavaren är ansvarig för att underhåll och reparationer utförs på ett fackmannamässigt sätt.

Övrigt

Högljudda renoveringsarbeten (t.ex. borrning, bilning) skall utföras:
– Vardagar kl. 08–18
– Helger kl. 10–18

Inför renovering som medför störande ljud meddela gärna grannar genom anslag i alla tre portar då ljudet hörs i hela huset.

Det är viktigt att trapphus hålls rena under renovering och byggavfall kan inte förvaras i det gemensamma utrymmen då dessa utrymmen behöver vara fria för utrymmning vid tex brand.

För att våra trapphus samt hissar ska förbli fina så ber vi er och de hantverkare ni anlitar att använda skyddspapper på golv och hissväggar.


Vanliga frågor

Vad för typ av spisfläkt kan jag sätta in?

Endast spiskåpa med spjäll får installeras, inte fläkt med motor då en sådan sprider matos till andra lägenheter, kan slå ut förenings ventilationsfilter och utgöra brandfara. Ett alternativ kan vara en kolfilterfläkt och ett korrekt placerat don. Kolfilterfläkten skall inte anslutas till ordinarie ventilation.

Vad behöver jag tänka på när jag renoverar våtrum?

Vid renovering av våtutrymmen är det viktigt att detta görs på rätt sätt. Hantverkaren skall vara certifierad för att göra jobb i våta utrymmen. Be om att få se intyg/certifikat och var noggrann med att ta referenser. Kolla gärna med ert försäkringsbolag så får ni mer information.  Läs mer här.

Har den vattenburna handdukstorken monteras ned kan denna inte sättas tillbaka utan men behöver då byta till en eldriven.

Vattenburen golvvärme rekommenderas inte då det ökar risken för läckage och skador på rören.

Medan badrummet renoveras kan lägenhetsinnehavaren och hantverkare använda toalett i tvättstugan. Lägenhetsinnehavaren ansvarar då för städning.

Jag önskar glasa in min balkong hur gör jag?

För inglasning krävs bygglov och styrelsens godkännande. Styrelsen behöver en ritning på inglasning för att kunna ta ett beslut. Ritningar finns på:  http://insynsbk.stockholm.se/Byggochplantjansten/Arenden/
Vi rekommenderar profillösa vertikaler för minskad fasadpåverkan.


Organisationsnummer:
716420-0714
Besöksadress:
Selmedalsringen 17-21
120 36 Hägersten

Postadress:
Brf Hägerstenshamnen nr 2
NABO 4067, FE 617
107 76 Stockholm

Email: info@hagerstenshamnen2.se
Swish: 123 669 29 33